Věděli jste, že:
- Na pláty těsta se naklade změklé máslo a společně se vyválí.
- Tomuto procesu se říká laminace.
- Podle některých zdrojů byl croissant vynalezen krátce po obléhání Vídně v roce 1686, kdy začaly vyrábět dorty ve tvaru půlměsíce na počest vítězství nad tureckými vojsky.
- Nebo se croissant dostal do Francie, až když se Maria Antoinetta provdala za Ludvíka XVI., a na francouzský dvůr si s sebou vzala i vídeňské pekaře? Tam si pečivo vzhledem k jeho tvaru prý pojmenovali podle ustupujícího Měsíce - lune croissante.
- Pravdou je, že nikdo neví, kdy přesně croissant vznikl. Pravděpodobným předchůdcem byl rakouský Kipferl, sladký rohlík připomínající dnešní loupák. To co víme, je že do Francie ho přinesl August Zang, bývalý rakouský dělostřelecký důstojník, který se stal majitelem vídeňské pekárny (Boulangerie Viennoise) u rue de Richelieu v Paříži. Od něj je také znám první oficiální recept na croissant, který je z roku 1839
- Přestože croissant není původně francouzské pečivo, začali ho tam v pekárnách ve velkém péct už v roce 1920, kdy se jeho recept zdokonalil a získal svůj název croissant (srpek). A v této podobě si jej vychutnáváme dodnes.
Oslavte s námi mezinárodní den croissantů a ochutnejte naše křehké máslové či nugátové croissanty.